Magamról

Saját fotó
Zsuzsa blogját olvasod. Fejlesztőpedagógusként az a hivatásom, hogy nehezebben tanuló gyerekeknek segítsek megtalálni a kulcsot önmaguk tanulási folyamatainak megértésére, javítására. Véleményem szerint minden általános és középiskolába járó tanítványom képes a tanulásra, valamiben tehetséges, alkalmas arra, hogy megtalálja és kibontakoztassa életfeladatát. Ehhez szívesen vállalom a híd szerepét, mely segít átjutni a túlsó partra, ahol az önbizalmát visszanyert fiatal már egyedül is boldogulhat. Sok éves tapasztalattal a hátam mögött hiszem, hogy közös munkával és együttgondolkodással minden - nehéznek látszó esetben is- ott lapul a megoldás.

2013. január 19., szombat

58. feladat

Vízkereszt elmúltával benne járunk már a farsangi szezonban.
 A farsangolás régi hagyomány, Magyarországon is számtalan népszokás kötődik hozzá, és vannak jeles napok is a farsangi időszakban.

A világ számos pontján a farsang igazi turista csalogató látványosság. Mi is büszkélkedhetünk egy külföldieket is szép számmal vonzó télűző farsangi népszokással: ez a mohácsi busójárás, a sokác (szerb) nemzetiség tradíciója.


Ilyenkor a tél elűzése, a sötétségből a világosság felé haladás, az újjászületés várása a szokások közös eleme, melyet sokszor félelmetes maskarákkal, tüzekkel ünnepelnek, nemcsak nálunk, de sok más népnél is, így például a szárdoknál, Szardínia szigetén, Olaszországban. (Bocsánat, de tudjátok, Olaszországról bármikor, bármennyit szívesen mesélek.)



Európában méltán a leghíresebb a Velencei Karnevál, mely a télűzés motívuma helyett a Velencei Köztársaság arisztokráciájának fényűző báljait idézi vissza pompás ruhákkal, csodás maszkokkal. Itt is vannak hagyományos álarcok, Harlekin, a bohóc (Arlecchino), vagy a Pestisdoktor hosszú csőrével (dottore di peste).


 Harlekin:
 A Pestis doktor:


Olaszországban még egy farsangi szokás lett Európa-szerte híres: a Viareggioi Karnevál. Ez is nagyon különbözik az előzőektől, itt hatalmas karikatúraszerű bábokat építenek és azokkal vonulnak fel. Ezek a bábok híres emberek, filmszereplők, politikusok alakját idézik fel. Cél a farsangi jókedv, a mulattatás.






Természetesen a karneválok sorából nem maradhat el a riói, ahol a latin-amerikai táncosok nemcsak felvonulnak, hanem tánccal is igyekeznek jókedvre deríteni az összegyűlt nézősereget, nőiességüket igencsak hangsúlyozva, semmit sem rejtve véka alá:)

Felirat hozzáadása
No, a kis karneváli kitekintő után jöhet a feladat:

Válassz ki egy helyszínt, egy népszokást, és gyűjts róla minél több információt. Nem árt, ha képes, ha sokszínű és érdekes. 

Ha magyar népszokások között keresel: mi lehet a busó, a kiszebaba, a húshagyókedd, a hamvazószerda, milyen az a farsangi fánk?

A takarosan kiművelt feladatért 3 pontot adok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése