Magamról

Saját fotó
Zsuzsa blogját olvasod. Fejlesztőpedagógusként az a hivatásom, hogy nehezebben tanuló gyerekeknek segítsek megtalálni a kulcsot önmaguk tanulási folyamatainak megértésére, javítására. Véleményem szerint minden általános és középiskolába járó tanítványom képes a tanulásra, valamiben tehetséges, alkalmas arra, hogy megtalálja és kibontakoztassa életfeladatát. Ehhez szívesen vállalom a híd szerepét, mely segít átjutni a túlsó partra, ahol az önbizalmát visszanyert fiatal már egyedül is boldogulhat. Sok éves tapasztalattal a hátam mögött hiszem, hogy közös munkával és együttgondolkodással minden - nehéznek látszó esetben is- ott lapul a megoldás.

2013. január 7., hétfő

52. feladat

Vízkereszt, január 6.


Kicsit elkéstem:), tegnap volt Vízkereszt napja. De talán még nem haszontalan, ha megtudjátok, hogy miről is nevezetes ez a nap, illetve milyen szokások kapcsolódnak hozzá. 
Mindjárt előzetesnek annyi, hogy Vízkereszt után, azaz ma elkezdődött a farsangi szezon, tehát innentől bátran tömhetjük magunkat fánkkal (és persze baracklekvárral:), ha még nem csömörlöttetek meg a karácsonyi édességdömpingben. ( Én magam nagyon tartózkodó vagyok, mindent csak kóstolgatok, igazából erre biztatnálak benneteket is:D )

Vízkereszt ünnepét egyébként az egész keresztény világ ünnepli. A katolikus fellegvárban, Olaszországban pl. ilyenkor érkezik Befana, a jóságos boszorkány, aki söprűjén repked a kémények felett és a gyerekeknek a kéményen keresztül édességeket hoz. (Cserébe náluk december 6-án nem jön a Mikulás)




Feladat:

Olvassátok el a Vízkeresztről és a hozzá kapcsolódó szokásokról szóló alábbi cikket:

http://www.szekelyhon.ro/magazin/vizkereszt-a-paraszti-jozanesz-es-a-meteorologia-tukreben

Foglald össze 3-4 mondatban, hogy miről szól a szöveg! Vigyázz, ennél se több, se kevesebb ne legyen, de benne legyen a lényeg! (Ez nem is könnyű, ugye...)

Keress még egy-két olyan népi időjóslást, ami az előttünk álló még téli időszakra vonatkozik.

A feladatok tökéletes megoldásáért 1-1 pont jár.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése