Magamról

Saját fotó
Zsuzsa blogját olvasod. Fejlesztőpedagógusként az a hivatásom, hogy nehezebben tanuló gyerekeknek segítsek megtalálni a kulcsot önmaguk tanulási folyamatainak megértésére, javítására. Véleményem szerint minden általános és középiskolába járó tanítványom képes a tanulásra, valamiben tehetséges, alkalmas arra, hogy megtalálja és kibontakoztassa életfeladatát. Ehhez szívesen vállalom a híd szerepét, mely segít átjutni a túlsó partra, ahol az önbizalmát visszanyert fiatal már egyedül is boldogulhat. Sok éves tapasztalattal a hátam mögött hiszem, hogy közös munkával és együttgondolkodással minden - nehéznek látszó esetben is- ott lapul a megoldás.

2013. május 7., kedd

90. feladat

A tanév utolsó teljes hónapjához érkeztünk pár nappal ezelőtt. Mivel a június már csak 2 iskolai hétből áll, abból meg a vége már nem is a tanulásról szól, így az ötös gyűjtő akció május végén lezárul. Addig mindenképpen szeretnék még új feladatokkal előrukkolni, már csak azért is, hogy meglegyen a bűvös száz!
Remélem még nem lankadt el teljesen a feladatmegoldó kedvetek, és követitek a blogot ebben a hónapban is. Számítok rátok:)

A mai feladathoz egy újságcikket választottam. (forrás: Képmás magazin: Sóból így nem árt a sok c. cikke)
A részlet az Erdélyben található parajdi sóbányáról szól. A cikkből kihagytam bizonyos szavakat.
Feladatotok az lesz, hogy a szöveg értelmére figyelve, egészítsétek ki a hiányos részeket, odaillő szavakkal.

Díjtétel: 2 pont:)

Jöjjön hát a cikk!

A parajdi sóbánya Hargita megyében ............., az itteni sóvidék központja. A bánya tiszta és száraz levegője  ....................... a kórokozókat, és az egyenletes 16 C körüli hőmérséklet .......................... a légúti betegségekben szenvedőknek.
Ezt is ismerték már a római ................ A környék lakói 1562-ig szabadon bányászhattak itt. János Zsigmond ekkor a sóbányákat állami monopóliummá ....................... A bányászok a XVIII.  században bivalybőr alkalmatosságokban ereszkedtek le a ........................, ugyanis a só maró hatásának egyedül ez állt ellen. A ma ..................... tisztítatlan sót főként Magyarországon használják fel a jeges utak .......................... A hatalmas csarnokok közül egyet látogathatnak a .........................., akiket 20 percenként induló buszok szállítanak ide. Egy kis ökumenikus templomot is kialakítottak .........., amelynek oltárát is sóból faragták, terében hangversenyeket is ..........................
Nemcsak a sóbánya, de a környéke is sok ........................ kínál, a sókibújásokkal  sósziklákkal. Az 576 méter ...................... Sóháta csúcsa egy csupasz kősó szikla, a közeli 951 ............... magas Vár-hegyen pedig megtekinthető egy sziklaszirten Rapsóné vára. A magyarok ............. faluban sósvízű szabadtéri strand is van, vízében a fürdőző lebegve a víz .................. marad. A szomszédban van a szintén ........... tavairól, sóképződményeiről híres Szováta.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése