Magamról

Saját fotó
Zsuzsa blogját olvasod. Fejlesztőpedagógusként az a hivatásom, hogy nehezebben tanuló gyerekeknek segítsek megtalálni a kulcsot önmaguk tanulási folyamatainak megértésére, javítására. Véleményem szerint minden általános és középiskolába járó tanítványom képes a tanulásra, valamiben tehetséges, alkalmas arra, hogy megtalálja és kibontakoztassa életfeladatát. Ehhez szívesen vállalom a híd szerepét, mely segít átjutni a túlsó partra, ahol az önbizalmát visszanyert fiatal már egyedül is boldogulhat. Sok éves tapasztalattal a hátam mögött hiszem, hogy közös munkával és együttgondolkodással minden - nehéznek látszó esetben is- ott lapul a megoldás.

2014. január 11., szombat

118. feladat

Jövő héten felvételi a nyolcadikosoknak!
Gondolom, már kivannak attól, hogy mindenki ezzel nyúzza őket. Sajnos a lehető legrosszabb pillanatban, a kamaszkor gomolygásában felvételizni, no nem akkora élvezet.
Mindenki tart tőle, még az is, aki jó eséllyel indul a kiszemelt iskolához, hát még az, aki kevésbé.

A napok szaladnak, csodát tenni már senki nem fog veletek. De! Tekintve, hogy a fogalmazás 10 pontot ér, és talán az a legnehezebb, szerintem még lehet próbálkozni napi egyet megírni. Legalább látod, mire mész a hirtelen eléd kerülő témákkal, illetve jobban tudod struktúrálni az idődet. Úgy számíts, hogy kb. 10 perc alatt jó lenne vele elkészülni. A szerencsések, akik 60 percig írhatnak, 15 percet is tartalékolhatnának rá.

Nem javaslom, hogy ez legyen az utolsó feladat, mert ha kifutsz az időből, ne a 10 pontost bukd el!

Tehát most kaptok néhány témát, szabadon válogassatok belőle. Gyakorlásnak szánom, de fogalmazásonként 2+1 (helyesírás, csak kézzel íróknak) pontot is adok, hamar összejön a havi penzum belőle.

A terjedelem 10-12 mondat témánként.



Témák:

1. Karácsonyra a gyerekek zöme elektonikus eszközt kapott ajándékba (telefon, tablet, stb.), így nem csoda, hogy a téli szünet zömét a képernyő előtt töltötték. Írj egy fogalmazást arról, hogy helyesled-e ezeket a típusú ajándékokat, illetve írj 2-2 érvet a használatuk mellett és ellene. Írd meg azt is, te kaptál-e ilyen eszközt karácsonyra.

2.  A középiskolásoknak ettől a tanévtől kezdve az érettségi előtt 50 óra önkéntes munkát kell végezniük. Ez a feltétele annak, hogy megkapják az érettségi bizonyítványt. Írd le, hogy milyen lehet szerinted az önkéntes munka, milyen területeken lehet ilyet végezni. Te melyik fajtáját választanád? Döntésed indokold!

3. A Föld lakosságának jelentős hányada városokban él. Az utóbbi évtizedekben gomba mód szaporodnak az új városrészek, a nagyvárosok egyre terjeszkednek. Eközben falvak néptelenednek el, illetve öregszenek, hiszen fiatal lakosaik egyre inkább a városokban keresik a boldogulást. Írd le, hogy te hogyan látod ezt a problémát: mit gondolsz, mi lesz a következménye ennek a folyamatnak. Szerinted hol jobb élni? Mi lehet a városi lét előnye-hátránya -érvelj!

Most ennyi, mert mennem kell, de még visszatérek újabb ötleteimmel:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése